Om smaragden

Smaragden er et stærkt grønt mineral, som oftest anvendes som smykkesten. Smaragden er en variant af den farveløse beryl og består af en kemisk sammensætning af aluminium og berylliumsilikat. Smaragd har sin karakteriske grønne farve fra små spor af krom og sommetider jern.

Viden om smaragden

Smaragder kommer i mange grønlige og blågrønlige nuancer. En smaragds værdi afhænger, ligesom diamanter af Carat, Color, Clarity og Cutt, men i modsætning til diamanter er Clarity langtfra det vigtigste. Klare smaragder med en mørk sprudlende farve anses for de mest værdifulde. Smaragder i top kvalietet er mere værdifulde end diamanter. Navnet smaragd stammer fra det græske 'smaragdos' via det gamle franske 'esmeralde', der meget simpelt betyder grøn ædelsten.

Hvor findes Smaragden?

Columbia er på toplisten over lande hvor fine smaragder findes. Andre lande er Zambia, Brasilien, Zimbabwe, Madagascar, Pakistan, Indien, Afghanistan og Rusland. Smaragder blev minet ud i Egypten, omkring bjerget Smaragdus, siden 1500 f.kr sammen med Indien og Østrig. Columbia er til gengæld den største producent, og står for hele 50-95% af verdensproduktionen og Smaragd produktionen i Columbia er endda steget med 78% fra år 2000 til 2018.

Symbolsk betydning 

I symbolsk forbindelse får bæreren visdom, velstand og frugtbarhed. Den siges at modvirke følelsen af ensomhed og give håb og mening med livet, samt profetisk klarsyn. Smaragd er altid blevet båret af konger og kejsere, som et værdighedtegn og i gamle dage lod smykkesmede øjnene hvile på smaragd efter en lang arbejdsdag.