Ædelmetaller
Et ædelmetal er et metal, der står efter brint i spændingsrækken. Disse metaller findes frit i naturen, da de ikke har tedens til at danne kemiske forbindelser med andre stoffer. Ædelmetallerne omfatter guld, sølv platin og rhodium mm. Ædelmetaller har været kendt siden oldtiden. I Tidlige højkulturer, blandt andet det gamle Egypten, har man brugt blandt and sølv og guld til udsmykning, og de har gennem historien været blandt de mest anvendte materialer til smykkefremstilling.
GuldGuld er i sin rene form det mest formbare og duktile materiale, der kendes. Et enkelt gram af metallet kan hamres ud til en kvadratmeter flad plade på tykkelse med et blad, samtidig kan det gøres tyndt nok til at blive gennemsigtigt. Lys, der passerer, får et blåt eller grønt skær, da guldet tilbagekaster de ‘Modsatte’ farver: Rød og gul.
|
SølvSølv har længe været anvendt som ædelmetal til fremstilling af kostbare genstande, der afspejlede deres ejers rigdom og status.
|
HvidguldFarvet guld eller hvidguld som vi kender det er guld legeret med andre grundstoffer. Ved produktion af smykker legeres guldet både for at ændre dets farve og for at gøre guldet mere slidstærkt.
|
PlatinPlatin er et af verdens mest sjældne metaller. Den årlige produktion er beskeden, blot omkring 250 tons. Mere end halvdelen ender i katalysatorer på biler, for grundstoffet platin er fremragende til at sætte skub i kemiske processer, herunder også nedbrydning af kulbrinter fra bilers udstødning. Platin bruges også i smykker og ure samt i laboratorier eller elektroniske dele. Platin er et tungt ædelmetal, som er meget let at bearbejde. Metallet findes i fri form i naturen, men langt det meste udvindes som biprodukt fra nikkel- og kobberminer. Fire femtedele af alt platin kommer fra Sydafrika, men også i Rusland og Canada er der små forekomster. Der findes ingen syntetiske alternativer til platin, så der skal spares på det dyrebare metal, som ofte handles til priser, der er dobbelt så høje som prisen på guld.
|