Hvidguld
har længe været anvendt som ædelmetal til fremstilling af kostbare genstande, der afspejlede deres ejers rigdom og status.
Sølv er et formbart og relativt blødt metal (Blot en anelse hårdere end guld), som kan polleres til en spejlblank glans. Det lyse farve skyldes metallets gode evne til at tilbagekaste lys; på dette felt overgåes sølv kun af aluminium.
Mennesket har kendt til sølv siden forhistorisk tid: Det nævnes i Første mosebog, og slaggedynger fundet i Lilleasien samt på øer i det Ægæiske hav tyder på, at man disse steder har skilt sølv fra bly allerede 4.000 år før Kristus.
De forskellige former for sølv
Hvorfor er sølv stemplet med 925s?
Sølv er svært at komme udenom i smykkernes verden, og hvorfor skulle man dog også det, når der er tale om et så smukt og nemt formbart materiale. Helt rent sølv er relativt blødt, faktisk er det kun en smule hårdere end guld. Det gør, at sølvet er nemt modtageligt overfor slid og skrammer i sin rene form, så derfor legerer man med kobber for at gøre sølvet mere holdbart.
Sterlingsølv
Det mest brugte til smykker er sterling sølv, som stemples med 925s, fordi 925/1000 af legeringen er rent sølv, hvilket vil sige, at der kun er brugt ganske lidt kobber i legeringen. Det betyder, at sølvet langt hen ad vejen bevarer sin smidighed og derfor er nemmere at forme til smykker. Navnet sterling stammer oprindeligt fra betegnelsen for en engelsk penny, som netop var fremstillet i sølvkvaliteten 925/1000.
830s
Ud over sterling sølv legeres sølvet desuden til 830 sølv, som indeholder 830/1000 rent sølv.
830 sølv bruges som regel til bestik og andre brugsgenstande i sølv.
Men selvom sølv er et populært materiale til at fremstille netop smykker og smukke brugsgenstande, er det en relativt lille del af verdens sølvproduktion, som bliver brugt på denne måde. Faktisk bliver cirka 60 procent af sølvet brugt i elektronik- og fotoindustrien, for sølv har den bedste elektriske ledningsevne af alle metaller, og den evne udnyttes blandt andet i elektriske kontakter og højkapacitetsbatterier.
Hvor findes sølv?
Sølv findes i naturen dels som frit, metallisk sølv, ofte i selskab med andre stoffer som svovl, arsen, antimon og klor, samt i kemisk forbindelse med andre stoffer i forskellige mineraler. Den væsentligste kilde til sølv er malm af kobber, nikkel, guld, bly og zink, som udvindes i Mexico, Peru, Kina og Australien. I Peru og Mexico har man udvundet sølv siden 1546.
Sølv udvindes også som et biprodukt af udvindingen af andre metaller, herunder kobber og bly. Kommercielt finsølv har almindeligvis en renhed på 99,9 %, men fås også i en renhed op til 99,999 %.
I Lydien brugte man omkring 700 f.Kr. mønter lavet af Elektrum, en naturligt forekommende legering af sølv, guld og små mængder kobber og andre metaller – først senere raffinerede man 'rent' sølv og brugte dette til mønter.
Sølv forbindes med månen, på grund af farven, og dermed med måneguddommene og hører til Jomfru Maria.