Rubin

Rubinen, også kaldet ædelstenenes konge, blev fundet på Sri Lanka ca. 500 år f.Kr. Den blodrøde rubin findes flere steder i verden, hvoraf det mest kendte sted nok er Myanmar, der efter 2019 blev lukket for at spare jord/landområderne for at blive forvandlet til miner. I den ellers smalle Mogok dal findes nogle af verdens absolut fineste rubiner. Store perfekte eksemplarer er så sjældne, at de ofte sælges til langt højere priser end diamanter i tilsvarende størrelse. Har man først kastet blikket på en rubin af denne kvalitet, forstår man hvorfor.

 

Mere om rubinen

Navnet "Ruby" stammer fra det latinske ord ruber, som betyder rød. Det er en favorit iblandt dem med magt, kærlighed og inspirere mere følelse end nogen anden sten. "A drop of the heart’s blood of Mother Earth”, således bliver rubinen omtalt. Indianerne kaldte rubinen "Ratnanayaka", herren over ædelstene. Hinduerne kaldte stenen for kongen af ædelsten og lederen af perler. De opdelte ædelsten i sociale klasser. Rubiner var i overklassen, mellemklassen og lavesteklasse alt efter renhed. nogle gamle kulturer troede endda at rubiner groede på træerne ligesom frugt. For tusind af år siden, blev rubinen kald kærlighedens sten, energi, passion, magt og et langt liv. Ingen anden ædelsten i vores verden, symbolisere følelser ligeså meget som rubinen gør. Et andet vigtigt element af rubinen er ild og blod, og det menes at rubinen kan bringe liv og glæde til bæreren. Rubinen er også velkendt som stenen der giver mod, og legenderne fortæller os at en person der bærer en rubin aldrig ville frygte det onde eller ulykke.

 

Hvor findes Rubinen?

500 f.v.t. blev de første rubiner fundet på Sri Lanka. Siden da er den populære sten blevet udvundet i mange lande: Madagaskar, Cambodja, Burma, Pakistan, Afghanistan, Tanzania, Kenya, Thailand, Indien. Senest er der også fundet rubiner i Grønland (som dog ikke bliver udvundet – endnu). Rubiner er siden 1837 blevet fremstillet syntetisk. Det er dog stadig de naturlige sten, som er de mest eftertragtede som smykkesten. Når man har været gift i 40 år, har man rubinbryllup. At rubinen forbindes med ægteskab, er ikke en tilfældighed. Rubinen er nemlig ofte blevet brugt som symbol på kærlighed.