Perlen

Perlen er et af naturens store vidundere og har været brugt til smykker i årtusinder. Perler er fantastiske og fås i alle prisklasser. Tanken om at åbne en østers og finde en skat som det er tilfældet med naturperler eller at åbne en østers og se hvilken perle den har skabt som det sker med kulturperler, er jo begge fortryllende scenarier. Derudover findes der selvfølgelig ferskvandskulturperler og imiterede perler.

Diverse perle-typer

Naturperler skabes i muslinger uden menneskelig medvirken - de handles sjældent i Danmark i dag, da de simpelthen er for dyre. Deres pris hænger især sammen med at under 1 promille af verdens perler er naturperler.
Kulturperler dyrkes i muslinger efter et menneskelige indgreb. En perlemorskugle indopereres i muslingen, som derefter lever i net eller på liner i havet 18 mdr. Her er de hele tiden under observation og passes og plejes møjsommeligt. I de 18 mdr. danner muslingen ny perlemor på perlemorskuglen eller kernen.
Store perler kan man dyrke i muslingen Pinctada Maxima. Perler fra denne østers kaldes også for "South Sea Pearls". De største koncentrationer af "South Sea" farme findes ud for Australiens kyst og I enkelte dele af Indonesien.
Tahiti perler dyrkes ved Atollerne i Fransk Polynesien (Tahiti) og ved kysterne på Fiji. Her bruges muslingen Pinctada Margaritifera (Black lip). Disse perler kaldes "Fiji" og "Tahiti perler" og er verdens mest eksklusive kulturperler.
IImiterede perler er naturligvis ikke så værdifulde, som kulturperler - og heller ikke lige så flotte. Men de er billigere, hvilket kan være en fordel for mange. Men det er også en fordel i nogle sammenhænge, idet man fx ikke kan anvende natur- eller kulturperler til tungepiercinger. Disse er ofte lavet af skinnende acryl med perle-effekt, så brugeren ikke kan ødelægge eller komme til at sluge noget, hvis en perle var overtrukket.

Hvor findes perler?

På trods af, at antallet af vilde muslinger er stigende, fiskes der ikke længere systematisk efter naturperler. Chancen for at finde en natur opstået perle i en vildt fanget musling er ca. 1 til 1500. Udbyttet er således mange gange mindre, end de ressourcer der bliver brugt. 

Oprindeligt fandtes der naturperler over hele kloden. Men på grund af overfiskning og forurening er ægte naturperler i dag ekstremt sjældne. Op imod 90% af de naturlige bestande af perlemuslinger blev udryddet i slutningen af 1800-tallet. Men de steder, hvor der stadig findes bløddyr med skal, findes der også perler.

Det siges, at dronning Ingrid reddede perlerne i de danske kronjuveler ved at sove med dem på om natten. Perler skal renses jævnligt, det gøres med en blød klud for at fjerne rester af sved, creme og parfume. Læs mere om rens af dine perler her.

Perler kan også blive skadet, hvis de bliver båret af personer, der tager speciel medicin hvis denne udskilles i huden. Kulturperler er et organisk materiale, der "suger" til sig - derfor er perlekæden og øreringe det sidste, du skal tage på, før du går ud af døren.

Perlens form

Barokperler - Disse perler er de mest asymmetriske og kan variere meget i udseende, hvilket gør dem meget unikke og trendy. Mange bruger en del barokperler, som giver perleøreringe og perlehalskæder et stilet, utraditionelt og personligt udtryk.

Semi-barokperler - Disse perler har færre uregelmæssigheder i formen, men er stadigvæk ikke helt symmetriske. Under denne kategori finder man typisk de ovale, de dråbeformede og de knap lignende perler.

Nær-runde perler - Som navnet hentyder, er formen på perlerne i denne kategori næsten helt rund.

Runde perler - Perlerne i denne kategori er de helt klassiske, perfekte, runde perler, som vi kender dem fra de tidsløse perlehalskæder i damebladene eller på ældre fotografier. De er især sjældne i forhold til andre perler på markedet, hvilket ofte medfører en meget høj pris.