Klarhed

Klarheden på diamanten har mange navne, men mest anvendte er "Clarity og klarhed" som er en del af de 4 C'er som tilsammen værdisætter diamanten - Hvor klarheden bestemmes ud fra hvor mange fejl diamanten har, og hvor store fejlene i diamanten er.

"Renheden/klarhed"

Klarheden bestemmes ud fra hvor mange fejl diamanten har, og hvor store de er.
Klarheden bliver inddelt i 5 hovedkategorier:

  • IF ligger i øverst, det er den fejlfrie diamant. De næste to kategorier er VVS og VS, de har meget få og små fejl, og de anses for at være meget fine kvaliteter.
  • Den næste kategori er SI, hvor lidt fejl forekommer, men absolut et godt valg, hvis man går efter "value for money".
  • Nederst på skalaen er I, der er en forkortelse for piqué. Diamanter i kategori I har både mange og store indeslutninger, hvilke ofte er ganske tydelige for det blotte øje

Fingeraftryk

Det er yderst sjældent at man finder en diamant uden nogle inklusioner, og derfor er disse også ekstra kostbare. Inklusioner/indslutninger er særlige kendetegn, der repræsenterer hver diamants entydighed.

Af denne grund kalder man diamantens inklusioner for fingeraftryk, for der findes ikke to ens diamanter.

Klarheden af en diamant bestemmes af både dens indre og ydre karakteristika. Den bedste kvalitet kaldes ”loupe clean”. Dette betyder, at diamanten under eksamination med et loop (10xforstørrelse) har ingen inklusioner overhovedet. Man kalder også dette ”flawless” (fejlfri).