Guld

Guld er i sin rene form det mest formbare og duktile materiale, der kendes. Et enkelt gram af metallet kan hamres ud til en kvadratmeter flad plade på tykkelse med et blad, samtidig kan det gøres tyndt nok til at blive gennemsigtigt. Lys, der passerer, får et blåt eller grønt skær, da guldet tilbagekaster de ‘Modsatte’ farver: Rød og gul. 

I sin reneste form er guld således for blødt til de fleste praktiske formål og bruges derfor i legeringer med andre metaller som fx sølv og kobber. 

I dagens Danmark er denne guldfarve den mest solgt tæt forfulgt af hvidguld. Ville du læse mere om guld og de forskellige legeringer så se mere her.

De forskellige karat

8 karat guld er en legering med 333 af 1000 dele rent guld og stemples derfor med stempel 333. Resten er andre metaller alt efter hvilken farvevariation man ønsker smykket skal have.

Guld af 14 karat er meget slidstærkt, er ikke så udsat for ridser og holder sig derfor flot. Af samme grund har 14 karat guld smykker været den mest populære legering. 14 karat guld er 585 af 1000 dele rent guld og derfor stemples 14 karat guld med stemplet 585. Resten er, lige som med 8 karat, andre metaller alt efter hvilken farvevariation der ønskes.

18 karat
Når der er tale om 18 karat guld er det en legering med 750 af 1000 dele rent guld. Derfor stempler man 18 karat med stempel 750. Den sidste del ad de 1000 dele er enten kobber, sølv, palladium eller andre metaller. Dette afhænger af hvilken farve man ønsker smykket skal have. Guld i 18 karat er meget værdifuldt på grund er den høje karat.

24 karat
Guld i dets reneste form. Guld af 24 karat bruges ikke til at fremstille smykker. Det er et alt for blødt metal og kan derfor ikke bruges til at fremstille smykker af. Det vil let lade sig blive ridset og ændre form. Man bruger dog 24 karat guld til forgyldninger. 

Historie

Mennesket har kendt til guld og brugt det til udsmykning og ritualer siden forhistorisk tid; det kan have været det første metal, mennesket har brugt. I Egyptiske hieroglyffer beskriver kong Tushratta omkring2600 f.Kr., hvordan guld på den tid var "mere rigeligt end skidt". Egypten og Nubien havde naturresourcer, der gjorde dem til væsentlige guldproducenter gennem det meste af historien.

Op igennem det 1800-tallet udløstes flere gange ‘guldfeber’, når nye store guldforekomster blev opdaget. Det første væsentlige tilfælde af guldfeber i USA opstod i en lille by kaldet Dahlonega. Andre tilfælde indtraf iCalifornien, Colorado, Otago, Australien og Witwatersrand. Det mest berømte tilfælde var Klondike

Et indflydelsesrigt ædelmetal

Der findes ikke noget metal som har haft så stor indflydelse på menneskeheden og verdenshistorien som guld. Mennesket har altid brugt guld, det har bl.a. haft en enorm indflydelse økonomisk via handel gennem årtusinder.

Mennesket har formet guld allerede for 40.000 år siden - fund er gjort i spanske huler. Et skriftlig vidnesbyrd om guld går helt tilbage til Ægypten omkring år 2600 før vores tidsregning. Europa blev for alvor interesseret i guld med ekspeditionerne i 1500-tallet til Sydamerika.

Omkring halvdelen af alt guld i verden stammer fra Sydafrika, hvor man har udvundet det siden 1880'erne. I dag er også Kina en storleverandør af guld. 

Især guldets symbolik har vundet hjerterne i mange dele af verden. En af de vigtigste handlinger i vores liv - nemlig brylluppet, bliver på den måde stadig besejlet og eviggjort via den symbolske binding til hinanden med en guldring.