Aquamarinen

Navnet "aquamarine" stammer fra to latinske ord: Aqua, som betyder vand, og Marine, hvilket betyder "af havet". Aquamarinens farve kan både være lys blå, dyb blå og blå-grønlig, hvoraf den lyse blå sten er den mest almindelige type. 

Mere om aquamarinen

Aquamarin sten er en type beryl. Beryl er et mineral, som findes i heksagonale krystaller, som kan være både meget små og meget store (op til 9 meter).

Beryl er i sig selv uden farve. Det, der gør aquamariner blå/grønne, er, at der indgår en smule jern og/eller titan i krystallerne.

Bl.a. de grønne smaragder er også en beryl – her er det blot krom, der indgår i krystallerne, og giver dem den grønne farve. Førhen var grøn akvamarin den mest værdsatte og værdifulde ædelsten. I dag er den blå variant mere eftertragtet og oftest brugt til smykker såsom ringe, øreringe og vedhæng til halskæder.

Lysegrønne sten kan ændres til aquamarinen ved at varme den op til 400º C. Den største aquamarine som nogensinde er blevet fundet, var i Brasilien og vejede 243 pund. Den blå slibet i mindre sten der sammenlagt rummede 200,000 carat. 

Hvor kan man finde aquamarinen

Den største del af aquamarine som bliver fundet er i Brazililien. Andre lande stenen kan findes i er: Angola, kenya, central Madagascar, Malawi, Nigeria, Mozambique, Pakistan, Ural bjerget i Rusland, Tanzania, Colorado / USA og Zambia. Braziliens støreste områder med største fund af sten og bedste klarhed er beliggende i Bahia, Espirito Santo og Minas Gerais.

Aquamarinens evner

Det er blevet sagt at hvis man bærer mineralet, giver den beskyttelse mod fjender i krig og for sejlere beroligede stenen bølgerne og holdte sejlere i sikkerhed for havet. Aquamarinen er Marts' børns fødselssten, og skulle menes at gøre et ægteskab til en lykkelig affære. De klareste af stenene bliver prissat svarende til en mindre formue.